"Proud to be gay" door Hendrik

Titel:  Proud to be gay
Auteur:  Hendrik
Datum:  12 sep 2011
Revisie:  -
Gelezen:  4457

Proud to be gay

Trots zijn op zo je bent. Daar gaat het om bij de Gay Pride. Het is een tegenbeweging, de holebi’s werden in onze regionen aangezien voor een mindere, slechtere soort mensen. Werden zeg ik, dat was tot in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog een beetje, het is pas echt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw dat homo’s lesbo’s en biseksuele zo kunnen leven zo ze zijn. Transgenders horen daar ook bij, ik spreek voor het gemak vaak van holebi’s. Het is een samenvatting van homo, lebos en bi. In Vlaanderen volop in gebruik en door de Gaykrant in Nederland eveneens algemeen gebruikt.

Ik schreef trots zijn op zo je bent, natuurlijk mag je ook trots zijn op wie je bent. Je seksuele identiteit is ook een gegeven. De seksuele identiteit ontdek je in je tienerjaren. Al puberend kun je dan al experimenterend jouw eigen weg vinden op seksueel gebied. Voor 90% is dat direct al duidelijk, die vragen zich niet of nauwelijks af of het wel klopt voor hem m/v. Tien procent echter heeft de duidelijkheid niet van meet af aan. Voor hen is er een vraag of zijn er vragen op het gebied van seksualiteit. Meer en meer blijkt dat het onderwerp thuis bijna onbespreekbaar is tussen ouders en kinderen. Men heeft als ouders zelf niet leren praten over seksualiteit, en is nu verlegen met het onderwerp.

En de tiener leeft met de angst of ze wel normaal is als ze jongens niet leuk vindt. Ze leeft voortdurend met die angst en kan met die vraag nergens terecht, je wilt toch normaal zijn, dan ga je toch zeker ook niet naar schoolmaatschappelijk werk om te praten over je gevoelens? En dan komt er vaak nog bij dat je op een christelijke school zit. En je hebt gehoord dat er juist bij gelovige mensen hele duidelijke regels zijn van wat wel en niet mag. En de mens is als man en vrouw geschapen, dus zal men wel gelijk hebben.

Gelijk hebben, duidelijkheid verkrijgen. Dat is wat een puber zoekt. Niet dat een puber het aan zal nemen, al zoekend en ontdekkend zal de tiener zijn en haar weg vinden. Heel erg hard nodig is het in ons land dat we op onze middelbare scholen voorlichting gaan krijgen. Ik heb het jaren terug als vrijwilliger zelf gedaan en heb ervaren hoe goed het is om met tieners in gesprek te zijn over seksuele identiteit. Het is broodnodig! Al is het enkel en alleen om het aantal pogingen tot suïcide terug te brengen, dat alleen al zou veel leed besparen. Echter zijn suïcidepogingen een teken, een signaal dat er iets niet klopt. Leven in onzekerheid, te denken dat er voor jou als lesbo of homo geen leven mogelijk zou zijn, dan zou niet moeten kunnen. Ik kan het weten, ik heb zelf met mijn Betuwse wortels een lange weg moeten gaan voor ik ontdekte en durfde zijn zo ik was. Kleurrijk werd het en bracht het goede.

Hendrik

Ga naar...

[Volgende column] [Vorige column]